Samtliga studier och tester gjorda visar att luftridåer är effektiva. När en effektiv luftridå är korrekt isntallerad sparar den mängder med energi och skyddar samtidigt inomhusklimatet, som bibehåller sin bekväma temperatur och är fri från insekter, vind, lukter, etc.
Följande CFD-diagram från UPC (Polytechnic University of Catalunya, Spanien) demonstrerar tydligt effektiviteten av luftridåerna.
Diagrammet underst är indelat i två delar (vid x=2) där vänster sida representerar utomhus och höger representerar inomhus. Vänster sida har ett element på väggen medan den högra har kylinstrument för att simulera utomhusmiljön.
Utan en luftridå:
Enligt fysikens alla regler går den lättare, varmare luften upp på vänster sida av bilden och följer naturligt över till den kalla sidan till höger, medan den tyngre, kalla luften kommer rakt genom dörren in från utsidan. Luft tenderar att jämna ut temperatur och tryck och eftersom den vänstra, varma sidan inte är skyddad från den kalla högra sidan blandar sig luften och till slut kan vi inte urskilja två separata områden. I en situation som denna måste vi lägga ner väldigt mycket energi och kraft på att hålla vänster område varmt, och elementet mäktar inte med att hålla en bekväm miljö på insidan.
Med en luftridå:
Luftströmmen från luftridån som är placerat på topp skapar en tydlig vägg mellan den varma och den kalla sidan, och skapar därmed två olika temperaturszoner. Luftridån håller inomhusmiljön på vänster sida vid bekväma temperaturer och undviker att mängder med kall luft kommer in från utsidan. I det andra scenariot sänker luftridån elementets avlagda energi med upp till 80% där elementet står placerad på vänster vägg.
Viktigt: Dåligt designade luftridåer, felaktigt utvalda enheter (med låg effekt) eller inadekvata installationer kan leda till delvis eller hela förluster av fördelerna och kan i värsta fall göra mer skada än en oskyddad dörr.